Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en website-statistieken bij te houden. Met onderstaande knop geeft u toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie vindt u in de  Cookieverklaring  en  Privacybeleid .
Cookie image

15 januari 2021

Jij bent genoeg

Jij bent genoeg


Ken je dat gevoel dat je niet ‘genoeg’ bent?

Ik ben niet grappig genoeg. Ik weet niet genoeg. Ik ben niet succesvol genoeg. Ik ben niet spannend genoeg. Ik ben niet slank genoeg. Ik ben niet interessant genoeg. Ik ben niet vlot genoeg. Ik ben niet genoeg opgeleid. Ik ben niet machtig genoeg. Ik ben niet rijk genoeg. Ik ben niet mooi genoeg. Ik ben niet goed genoeg. Ik ben niet geliefd genoeg. Ik ben niet bescheiden genoeg. Ik ben niet zelfzeker genoeg. Ik ben niet sterk genoeg. Ik ben niet fit genoeg…

De lijst is oneindig lang. En iedereen heeft zijn eigen invulling van dit ‘niet genoeg’ zijn.

Maar waar komt dit gevoel vandaan?

We leren allemaal al van jongs af aan om te streven naar het overwinnen van onze ‘tekortkomingen’.
Tekortkomingen. Het woord zegt het al: dat wat we tekort komen. Daar leggen we vaak onze focus. Op zich ook niet altijd slecht. Want om vooruit te kunnen geraken, moeten we weten wat we kunnen verbeteren.

Maar wat als dit gevoel van tekortkomen het overneemt?

Je kan dan keihard je best doen om beter te worden, zo perfect mogelijk, harder werken, alles voorbereiden, steeds weer extra cursussen en opleidingen volgen, obsessief op je eten letten, jezelf afmatten tijdens het sporten … Je kan sociale situaties uit de weg gaan. Want stel dat ze je niet grappig, interessant, succesvol, … zouden vinden. Die afgang wil je jezelf wel besparen.

We snakken allemaal naar waardering. Dit verbindt ons mensen. Maar wat ons ook verbindt, is dit ‘niet genoeg’ gevoel. Het realiseren dat je hier niet alleen in staat en dat het maar ‘gedachten’ zijn die niet je keuzes en je leven moeten bepalen, kan zeer bevrijdend zijn.

Dus...

Wacht niet met het opstarten van je zaak tot je die extra cursus nog gevolgd hebt.
Geef die presentatie, ook al denk je dat je door de grond zal zakken van de zenuwen.
Wacht niet met daten tot je het gewenste gewicht op de weegschaal bereikt hebt.
Ga naar dat feestje (oké, omwille van corona moet dat misschien even uitgesteld worden), ook al voel je je niet super.

En besef dat iedereen die je tegenkomt zijn/haar eigen ‘niet genoeg’ verhaal met zich meedraagt.

Dit filmpje van Rikke Kjelgaard toont dat je niet alleen bent.

We zitten allen in hetzelfde schuitje:

Delen:
Contactformulier